.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر؛ ماجرا چیست؟
تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین مرکز تحقیقاتی دریایی کشور، به باور کارشناسان تبعات زیست‌محیطی و اقتصادی شدیدی برای مازندران و دیگر استان‌های ساحلی به همراه خواهد داشت.

تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر؛ ماجرا چیست؟

 

به گزارش شمال نیوز به نقل از ایرنا، تعطیلی بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مرکز تحقیقاتی دریای خزر با حکم شعبه ۱۱ دادگاه عمومی و حقوقی ساری، واکنش‌های گسترده‌ای در میان فعالان محیط زیست و کارشناسان منابع طبیعی به همراه داشته است؛ اقدامی که تبعات زیست‌محیطی، معیشتی و حتی امنیتی آن، دامن مازندران و دیگر استان‌های ساحلی را خواهد گرفت.

 

در این پژوهشکده ملی، بیش از پنج هزار نمونه ژن ارزشمند ماهیان خاویاری، استخوانی و کیلکا در شرایط خاص نگهداری می‌شد. حالا در پی تعطیلی ناگهانی این مرکز و عدم فرصت برای اعاده دادرسی، این ذخایر ژنتیکی در معرض نابودی است.

 

ذخایری که طی سال‌ها پژوهش و هزینه‌های سنگین ملی برای حفظ آنها صرف شده بود و نقش کلیدی در بقای گونه‌های بومی خزر داشت.

 

از سوی دیگر، این مرکز با اجرای پروژه‌های مشترک بین‌المللی، عضو کنوانسیون تهران و کمیسیون مشترک پنج کشور حاشیه خزر بود و تعطیلی آن، جایگاه ایران را در معادلات منطقه‌ای و زیست‌محیطی دریای خزر تضعیف خواهد کرد.

 

فعالان محیط زیست هشدار داده‌اند که عرصه ۱۰.۵ هکتاری پژوهشکده، پس از تصاحب توسط مدعیان، در معرض تغییر کاربری و ویلاسازی قرار دارد. با توجه به ارزش اقتصادی این اراضی ساحلی، تجربه نشان داده که چنین تصرفاتی به مرور به نابودی فضای سبز و حریم ساحلی خواهد انجامید.

 

در شرایطی که دکتر مهدی یونسی رستمی استاندار مازندران، بارها نسبت به صیانت از منابع طبیعی و ساحل‌خواری موضع گرفته و به واسطه اختیارات ویژه ریاست‌جمهوری در استان، می‌تواند در این ماجرا ورود جدی کند؛ فعالان محیط زیست از وی خواسته‌اند که با استفاده از ظرفیت حقوقی ماده ۴۷۷ و مکاتبه با عالی‌ترین مقام قضایی کشور، مانع از تثبیت این اتفاق خسارت‌بار شود.

 

یکی دیگر از عواقب این تعطیلی، بیکار شدن پژوهشگران، کارشناسان و بیش از ۱۲ هزار صیادی است که فعالیت آنها تحت نظارت این مرکز انجام می‌شد. با خروج این پژوهشکده از چرخه نظارت و پژوهش، بسیاری از پروژه‌های تولید، تکثیر و پرورش آبزیان متوقف شده و امنیت معیشتی و غذایی منطقه دچار تهدید جدی خواهد شد.

 

در شرایطی که مسأله سهم ایران در دریای خزر محل مناقشه است و محیط زیست خزر درگیر آلاینده‌ها و بیوتروریسم زیستی، تعطیلی چنین مرکزی می‌تواند تبعاتی جبران‌ناپذیر به دنبال داشته باشد. از این‌رو مطالبه عمومی از استاندار مازندران، ورود سریع به این موضوع و رایزنی با مقامات عالی قضایی و دولتی برای حفظ این سرمایه ملی است.

 

پسروی های قابل توجه آب دریای خزر در شرق مازندران به گونه ای رقم خورد که فرایند تولید برق در نیروگاه شهید سلیمی نکا را با مشکل روبرو کرده و با توجه به تداوم این پسروی مدیران ارشد استان برای گره گشایی در فرایند بهره برداری انرژی در یکی از نیروگاه های بزرگ شمال کشور دست نیاز به سوی نخبگان دانشگاهی دراز کردند.

 

چالش پیش آمده در حالی است که جدیدترین تحقیقات انجام شده از سوی چهره های ممتاز دانشگاهی حاکی از آن است که پسروی آب دریای خزر ادامه دار خواهد بود و بدون تردید این امر چالش های را برای زیرساخت های استانهای شمالی کشور از جمله مازندران به همراه خواهد داشت.

 

با تحقیقات علمی جدید انجام شده، صاحبنظران دانشگاهی بر این باورند که تشدید گرمایش زمین و تغییر الگوی باد در منطقه خزر میانی علت اصلی سرعت بخشی پسروی آب دریای خزر در سال‌های اخیر بوده و در همین راستا آب تبخیر شده خزر با تغییر مسیر باد جابجا و گستره بزرگترین دریاچه جهان در حال کوچک شدن است.

 

هر چند پسروی های پی در پی آب خزر مصایبی را در بخش های مختلف زیست محیطی و زیرساختی استان های شمالی به همراه خواهد داشت اما این پسروی مشکلاتی جدی برای نیروگاه برق نکا ایجاد کرد.

 

با توجه به تداوم و سرعت پسروی آب خزر بدون شک این چالش در سالهای پیش رو به مراتب افزایش یافته و اخلال در فرایند تولید برق در این نیروگاه را افزایش می دهد.


ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000292393
 
working();

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.02 seconds.