شمال نیوز: عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس، در خصوص افزایش قیمت نان در پی افزایش نرخ تضمینی گندم،گفت: دولت علاوه برتخصیص یارانه به تولیدکنندگان باید یارانه مصرفی هم برای مصرف کنندگان درنظر بگیرد تا افزایش قیمت نان باعث فشار مضاعف بر مصرف کنندگان نشود.
به گزارش خانه ملت سکینه عمرانی درارتباط با تصویب قیمت 1050 تومان برای خرید هرکیلوگرم گندم از سوی دولت، گفت: دولت دهم قیمت خرید تضمینی هرکیلوگرم گندم را فقط به حدود 800 تومان رساند که متأسفانه این نرخ پاسخگوی هزینه های تولیدی کشاورزان نبود به همین جهت کشاورزان برای جبران هزینه های تولید و پرداخت بدهی خود مجبور به فروش فله ای و قیمت پایین گندم به دلالان شدند که این مهم باعث کاهش کشت گندم و به دنبال آن کمبود آرد درکشورشد.
عملکرد کارشناسانه دولت درتعیین نرخ خرید تضمینی گندم
نماینده سمیرم درمجلس با تأکید برعملکرد صحیح و کارشناسانه دولت، تصریح کرد: اعضا کمیسیون کشاورزی مجلس و وزارت جهاد کشاورزی پیشنهاد قیمت 1110 تومان را برای خرید تضمینی هرکیلوگرم گندم به هیئت دولت ارائه دادند که این نرخ خرید تضمینی پس از بررسی درجلسه معاونت برنامه ریزی و راهبردی رئیس جمهور و معاونت اقتصاد و برنامه وزارت جهاد کشاورزی در حدود 1050 تومان تعیین شد که این نرخ خرید ازسوی دولت بسیار کارشناسانه ومناسب است.
این نماینده درپاسخ به این سؤال که تصویب قیمت 1050 تومان برای خرید هرکیلوگرم گندم از سوی دولت باعث افزایش حجم تولیدی این محصول درسطح کشورمی شود، آیا این افزایش خرید تضمینی باعث گرانی آرد و به دنبال آن نان می شود یا خیر؟ اظهارکرد: دولت علاوه برتخصیص یارانه تولیدی به تولیدکنندگان باید یارانه مصرفی هم برای مصرف کنندگان درنظر بگیرد تا افزایش قیمت نان با توجه به شرایط نامطلوب و بداقتصادی حاکم بر کشور باعث متضررشدن مصرف کنندگان نشود.
میزان ضایعات نان در ایران بیش از 30 درصد است
عمرانی، درخصوص حذف یارانه نان ازسوی دولت دهم، افزود: دولت دهم به منظورکاهش ضایعات وافزایش کیفیت به حذف یارانه نان نیز اقدام کرد که این مهم باعث کاهش میزان دورریزنان شد، اما متأسفانه به علت عادت پذیری جامعه نسبت به شرایط، دوباره میزان ضایعات افزایش پیدا کرد به طوری که در حال حاضر میزان ضایعات نان در ایران بیش از30 درصد برآورد شده است. وی، وضعیت نامرغوب پخت نان را از دلایل افزایش میزان ضایعات دانست و تصریح کرد:علاوه برفرهنگ غلط مصرف نان درجامعه، وضعیت نامرغوب پخت نان هم باعث افزایش 30 درصدی میزان ضایعات این محصول شده است.
کاهش دورریز نان در گرو نظارت قوی برنانوایی ها
نماینده سمیرم درمجلس، در تشریح راهکاری درجهت کاهش ضایعات نان، اظهارداشت: دولت به جای حذف یارانه نان باید نظارت قوی برنانوایی ها داشته باشد به طوری که اگر در تهیه نان از آرد مرغوب استفاده شود مصرف کننده دیگر دلیلی برای دورریزی نان ندارد.
کاهش میزان ضایعات نان در گرو توسعه تولید نان صنعتی
این نماینده با انتقاد ازاینکه میزان دور ریز نان در کشور ترکیه کمتر از یک درصد است، تصریح کرد: یکی از راهکارهایی که بسیاری ازکشورهای صنعتی دنیا و برخی کشورهای خاورمیانه وعربی برای کاهش ضایعات نان و استفاده هرچه بهینه تراز آرد و گندم به کار می برند تولید نان به صورت صنعتی است.
نیمی از واحدهای تولید نان صنعتی بلااستفاده مانده است
عمرانی، درپاسخ به این سوال که با توجه به اینکه حجم تولید نان صنعتی در کشور باید روزانه 450 تن باشد، اما متأسفانه به علت اینکه 50 درصد از ظرفیت واحدهای تولیدی نان صنعتی خالی شده روزانه شاهد تولید فقط 250 تن نان صنعتی هستیم، افزود: متأسفانه کاهش سهمیه آرد و نیزعدم پرداخت به موقع تسهیلات، آن هم کمترازحد مورد نیازمنجربه کاهش حجم تولید نان صنعتی شده است. وی تصریح کرد: دولت باید باخرید به موقع گندم از کشاورزان جلوی قاچاق این محصول را از مرزهای کشوربگیرد تا بدین صورت سهمیه آرد نانوایی ها سنتی و هم صنعتی نیز فراهم شود.
عضو کمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس، با تأکید براینکه اتحادیه نانوایی و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید ازاین صنعت حمایت مؤثرو جدی کنند، گفت: مسئولان دولتی باید با فرهنگسازی و اصلاح الگوی تولید و مصرف آرد و نان، افزایش سرمایهگذاران دراین صنعت، درتوسعه این صنعت نیز حمایت عملیاتی کنند. /ف